Realitzacions

Des de la seva creació, AFRICAT ha dut a terme a Catalunya i a l’Àfrica subsahariana diversos projectes, els més importants dels quals podrien ser classificats en quatre grups:

A. Operacions de cooperació al desenvolupament a l’Àfrica al sud del Sàhara;

B. Cicles de conferències;

C. Jornades de l’escriptor/a africà/africana;

D. Publicacions relatives a l’Àfrica al sud del Sàhara.

A. OPERACIONS DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT A L’ÀFRICA AL SUD DEL SÀHARA

Des del 2004, hem dut a terme projectes de desenvolupament cultural o econòmic a tres països al sud del Sàhara:

  1. República Democràtica del Congo (RDC);
  2. Camerun;
  3. Senegal.

1.RDC

A la RDC, les nostres accions han estat realitzades principalment a cinc llocs: Bokata; Kisantu; Kibula Matadi; Oshwe; Província de Maindombe.

Bokata (LOLO)

Bokata és un poblat situat a més de 1000 km al nord-Est de Kinshasa, la capital de la RDC (província de la Mongala). 

Des del 2004 fins al 2015, gràcies als seus propis recursos i a donacions de patrocinadors privats, AFRICAT va col·laborar en projectes en favor de la població de Bokata promoguts per una dona congolesa minusvàlida resident al poblat. En aquest marc, a més de l’assistència econòmica personal proporcionada a la dona en qüestió, li vam atorgar una ajuda econòmica per a la construcció d’unes infraestructures del poblat: l’escola primària i l’institut, la biblioteca escolar i el dispensari. A més a més, durant tres anys (2013-2016), vam oferir una beca a una estudiant de Bokata inscrita a la Universitat a Kinshasa.

Kisantu 

Kisantu és una ciutat de més de 60 000 habitants situada a 150 km al sud-oest de Kinshasa (província de Congo Central).

Des del 2007 fins el 2010, AFRICAT va construir una residència per a nens del carrer de la ciutat. Actualment la residència acull una desena de nens. La gestió de la residència està al càrrec d’un sacerdot catòlic congolès que també vetlla per la bona evolució escolar dels nens residents.

Kibula Matadi

Kibula Matadi és un poblat situat a més de 550 km al sud-oest de Kinshasa (província de Congo Central).

Des del 2005 fins 2015, hem contribuït al manteniment de l’escola primària i l’Institut del poblat. En particular, el 2005, vam donar un suport material per a la reconstrucció de l’escola, destrossada per un huracà. La pobresa del poblat obliga el professorat a abandonar-lo per anar a la ciutat. Per què el professorat acceptés de quedar al poblat,  vam dur a terme un projecte a través del qual preteníem oferir als ensenyants millors condicions de vida i de treball. Per a assolir aquest objectiu, vam organitzar un sistema d’apadrinament econòmic del professorat. Així vam proporcionar als ensenyants complements dineraris de remuneracions – bastant derisòries- rebudes de l’Estat i les famílies d’alumnes. La cooperació amb la població de Kibula va ser motivada pel desig d’oferir en particular a les filles possibilitats de rebre una educació bàsica al poblat mateix.

Província de Maindombe

Situada al Nord-Est de Kinshasa, la província de Maindombe té una superfície de 127 465 km2, la majoritat dels quals són ocupats per aigües i selves equatorials. Aquests trets físics fan que la província de Maindombe és una regió difícilment assequible i prou empobrida. La població de Maindombe està estimada a gairebé dos milions d’habitants més del 90% dels quals es dedica a l’economia de subsistència, a través de l’agricultura i la pesca artesanal. 

Per a contribuir a l’alfabetització i l’educació de la infància, el 2010 i el 2011, AFRICAT va comprar 1 500 llibres de text destinats a alumnes més empobrits de les escoles primàries concertades gestionades per l’Església catòlica a la província de Maindombe.

Oshwe

Vila situada a 470 km al nord-est de Kinshasa (província de Maindombe), Oshwe està caracteritzada en particular per la precarietat dels seus serveis de salut. Per això, el 2015, AFRICAT va atorgar als cinc centres de salut de la vila una ajuda econòmica per a la compra de medicaments de primera necessitat.

2.CAMERUN

Yingui és una localitat camerunesa situada a gairebé 100 km al nord- est de Duala. El 2007, AFRICAT va enviar una ambulància medicalitzada al dispensari d’aquesta localitat, com a contribució a la millora de les condicions del transport de les persones malaltes. L’ambulància era un don del Departament de salut de la Generalitat de Catalunya.

3. SENEGAL

Com a contribució en la lluita contra el fenomen de les “pasteres” i la immigració clandestina, el 2011 AFRICAT va concebre un projecte de  construcció d’un centre socio-cultural a M’Bour, ciutat senegalesa situada a 80 km al sud de Dakar. M’Bour era  llavors un dels punts de sortida de les “pasteres” senegaleses cap a Europa. El projecte tenia com a objectiu sensibilitzar la població senegalesa sobre els perills de la immigració clandestina i proporcionar una formació socio-professional en particular a la joventut, perquè fos capaç de trobar treball o de crear micro-empreses al Senegal mateix. Per falta de mitjans, vam poder realitzar només una de les fases inicials del projecte: al terreny on havíem d’erigir el Centre vam construir un pou d’aigua per als habitants del barri.

B. CICLES DE CONFERÈNCIES 

  • SOBRE L’ÀFRICA AL SUD DEL SÀHARA 

Durant els cursos acadèmics 2000-2001 i 2001-2002, AFRICAT, l’Institut Camoës, el Centre d’Estudis Internacionals i Interculturals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Facultat de Traducció i d’Interpretació de la mateixa Universitat van organitzar dos cicles de conferències que van tractar temes relatius a l’Àfrica al sud del Sàhara. En aquests cicles, dirigits a un públic divers (estudiants, cooperants, metges, agents socials, docents, etc.), van participar més de 200 persones com a estudiants i més de 30 ponents. Els dos cicles eren els següents:

    • Primer cicle: curs acadèmic 2000-2001. Títol: “Cultures entelades: el cas de l’Àfrica subsahariana”
    • Segon cicle: curs acadèmic 2001-2002. Títol: “Desminoritzar les cultures: el coneixement al sud del Sàhara”
  • SOBRE ELS MONS FEMENINS

El 2014, del novembre al desembre, AFRICAT va dur a terme un cicle de conferències sobre es papers de les dones en l’àmbit espiritual.

C. JORNADES DE L’ESCRIPTOR/A AFRICÀ/AFRICANA 

Els 2017, 2018 i 2019, vam organitzar Jornades per a celebrar el Dia internacional de l’escriptor/a africà/africana (7 de novembre).

D. PUBLICACIONS

Les publicacions d’AFRICAT van tenir lloc els 2003 i 2009.

2003

El 2003, junts amb el CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories ètniques i les Nacions), vam publicar el llibre “Els bantus”. Aquest llibre forma part de la col·lecció “Diàlegs” creada pel CIEMEN per a fomentar el coneixement de la cultura catalana entre els nouvinguts, d’una banda, i el coneixement de les cultures estrangeres entre la població catalana, d’altra banda.

2009

Amb el suport econòmic de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la col·laboració del CIEMEN i la Secretaria per a la Immigració (Generalitat de Catalunya), AFRICAT va publicar dos llibres com a contribució a la cultura de la pau a Catalunya:

  • Diàleg, prevenció de conflictes i mediació a l’Àfrica subsahariana. Cas de Gàmbia i Senegal.
  • La pau s’aprèn: contes africans per a la bona convivència. Gàmbia, Mali, Senegal.

Aquests llibres recullen respectivament tècniques tradicionals africanes de prevenció i resolució de conflictes, d’una banda, i contes per la pau, d’altra banda. Els contes i les tècniques en qüestió van ser explicats per dones i homes originaris de Gàmbia, Senegal i Mali que resideixen a Catalunya (Barcelona, Mataró, Granollers, Arbúcies, Girona, Salt, Lleida, Reus, Blanes, Banyoles, Juneda, Vic, Molins de Rei), en el marc d’un projecte de dotze mesos dut a terme el 2008-2009.